• 21.4.2018
  • 08:00
  • MKZ Bělá pod Bezdězem

Za vinnou révou, romantikou Oparenského údolí a na vrch Lovoš se vydáme v Máchových stopách v sobotu 21. dubna. Navštívíme v Českém středohoří žernoseckou vinařskou oblast ležící nedaleko Litoměřic. Autobusem dojedeme do vsi Oparno. Zde půjdeme kouzelným Oparenským údolím do Oparenského mlýna, kde si budeme moci opéct na otevřeném ohni vuřty, které si s sebou přineseme. Pohodáři pak půjdou dále po zeleně značené naučné stezce Lovoš k přívozu v Malých Žernosekách. Trasa je dlouhá 6 km. Polykači kilometrů se mohou vydat po modré značce na vrch Lovoš, vysoký 570 m, na jehož vrcholu se nachází turistická chata a památný kříž. Značně namáhavý výstup (cca 45 min., délka 2,5 km) je odměněn za krásného počasí dech beroucím výhledem na České středohoří. Z Lovoše sestoupíme po žluté značce do Opárenského údolí a napojíme se na naučnou stezku Lovoš. Od 14 hod. proběhne na zámku Velké Žernoseky prohlídka historických sklepů. Zájemci mohou i některá vína ochutnat.

Odjezd autobusu z Bělé od sportovní haly je v 8:00 hod., z Doks, autobusové nádraží v 8.15, zahájení v Oparnu v 9:30 hod. Jízdné 150 Kč, startovné 30 Kč.
Protože počet míst je omezen, neodkládejte rezervaci místa v autobuse a přihlaste se co nejdříve na všechna nebo jen některá z nabízených putování u Jiřího Bollarda (720 584 360) nebo na stránkách TPD Bělá pod Bezdězem (http://www.tpdbelapodbezdezem.wbs.cz).