• 22.4.2017
  • 07:05
  • MKZ Bělá pod Bezdězem

Druhý výlet s Máchou v patách již vede na okraj dnešního Českého ráje. V sobotu 22. dubna se vydáme na vrch Veliš nedaleko Jičína, jehož návštěvu si Karel Hynek Mácha naplánoval ve své cestě do Krkonoš, kterou uskutečnil v srpnu 1833. Ve svém Zápisníku si poznamenal: „5. Sobota. 24tého. Ve čtyry hodiny ráno zpět přes Trosky do Jičína, zde pobudeme do devíti a o desáté hodině budeme v Radimi. Jestli však se půjdeme podívati na Veliš, tehdy nepřijdeme do Radimi léč až o jedné hodině.“ Naše putování na Veliš začíná v 9. 30 ve vsi Veliš na pěkně upravené velké návsi, kde nás přivítá starostka obce Naďa Bíšková. Poté se vydáme po žluté turistické značce kolem hrobky Schliků, vystoupáme na vrch Veliš, kde stával hrad, prvně připomínaný ve 14. stol. Po třicetileté válce byl opuštěn až nakonec posloužil jako stavební materiál na jiné objekty v okolí. Z Veliše půjdeme k barokní kapli Loreta z roku 1694, která je zařazena mezi kulturní památky. Stočíme se kolem rybníku Jikavec a po červené turistické značce dojdeme do obce Nadslav, kde se můžeme podívat na zachovalou dřevěnou zvonici. Odsud nás autobus převeze do obce Bukvice, kde se občerstvíme ve stylové restauraci Kovárna. Trasa je dlouhá cca 10 km, jediné prudší stoupání je na vrch Veliš. Účastníci z Doks přijedou linkovým autobusem do Bělé, odkud se odjíždí od sportovní haly v 7. 50 hod.

Místo v autobuse je potřeba si rezervovat u horského vůdce Jirky Bollarda na tel. 720 584 360. Jízdné je 150 Kč, startovné 30 Kč.

13. května budeme přímo v srdci Českého ráje, neboť půjdeme Klokočskými skalami na hrad Rotštejn. A v říjnu se vydáme za Karlem Hynkem Máchou až na Moravu do Olomučan, kde se nachází nový Máchův pomník.