• 25.2.2017
  • 15:00
  • Výstavní sál MKZ

Také psané slovo se dá přečíst tak, jak je chceme slyšet, stejně tak je možné dívat se na obrázek, který je nakreslen byť jen obyčejnou tužkou.

Slavnostní otevření výstavy proběhne v sobotu, 25. 2. od 15 hod. ve Výstavním sále MKZ na Masarykově náměstí.

Jan Kapoun se narodil 11. července 1941 v Doksech. Po ukončení základní školy se vyučil pekařskému řemeslu v Lomnici nad Popelkou a až do vojny pracoval v místní malé pekárně na náměstí v Doksech. Krátce po ukončení vojenské služby se oženil s Ludmilou (za svobodna Jaroňovou), pocházející z obce Kunín u Nového Jičína. Jan začal studovat potravinářskou technologii v Pardubicích a nastoupil do zaměstnání do průmyslové pekárny v České Lípě (dnes Jizerské pekárny s. r. o.), v  roce 2013 odchází do důchodu. Kreslení a malování se Jan Kapoun věnoval už v dětství. V době, kdy kreslil zde vystavené obrázky, se seznámil s akademickým malířem Pavlem Formanem, jenž žil do roku 1968 se svou rodinou ve Starých Splavech. Zde se s ním často setkával a vzpomíná, jak ho při prohlížení obrázků, co nakreslil a namaloval, malíř s úsměvem povzbuzoval. Dnes si zde můžete prohlédnout část prací kreslených tužkou, které se Jan Kapoun rozhodl vystavit i jako skromnou vzpomínku na Pavla Formana, jenž pro svou tvorbu rovněž nacházel inspiraci v kouzlu Máchova kraje.

Výstavní sál otevřen po – čt od 9 do 11.30 a od 12 do 16 hod. Jinou dobu návštěvy můžete domluvit na tel. č. 326 701 216.